آیا رابطه ای بین ظرفیت کولر گازی و متراژ ساختمان وجود دارد؟
رابطه ی دقیق خیر زیرا تهویه هر فضا با کولر گازی به عاملهای متعددی از جمله ارتفاع محیط تهویه شونده از سطح زمین٬ تعداد دیوارهای خارجی(دیوارهایی که با محیطهای خارجی ارتباط دارند)٬ تعداد پنجره ها و ابعادشان٬ ارتفاع از سطح دریای ٬ جهت جغرافیایی ساختمان و…..بستگی دارد.
البته رابطه تقریبی برای استفاده از این کولرها به صورت زیر وجود دارد:
معمولا برای برودت هر ۳۰ تا۳۵ متر در مهاباد یک تن تبرید لحاظ میشود.

کولر گازی
کولر گازی یکی از محصولات تهویه مطبوع است که قابلیت سرمایش و گرمایش را دارد و در انواع و اشکال مختلف تولید و مورد استفاده قرار میگیرد. کولرگازی ها از سیکل تبرید پیروی میکنند که اصلی ترین اجزای آن، کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور است. مبرد فریونی با ویژگیهای خاص از داخل این سیکل بسته عبور میکند تا با تبادل حرارتی با محیط، سرمایش و گرمایش فضای کاربری را تامین کند. تبرید به منظور شرایط مناسب برای کاهش دمای یک مکان (یا یک ماده) نسبت به محیط آن صورت میگیرد و یا انتقال گرما از یک محیط با دمای پائین به یک محیط با دمای بالاتر. گرما از یک محیط با دمای بالاتر به یک محیط با دمای پائین تر به خودی خود انتقال مییابد و نیاز به عملیات خاصی نداریم ولی چنانچه بخواهیم عکس این را عمل را انجام دهیم حتما نیاز به کار داریم. در سیستم تبرید تراکمی مقداری گرما در اواپراتور جذب و مقداری گرما در کندانسور دفع میگردد.

سیکل تبرید
تراکم گاز تا دمایی بالاتر از دمای تقطیر (در کمپرسور)
تقطیر هم فشار و دفع گرما در محیط (در کندانسور)
خفقان شامل افت فشار و دما (در شیر انبساط)
تبخیر مایع مبرد به صورت هم دما و هم فشار و جذب گرما (در اواپراتور)
وسیله ای که این چرخه را درچنین مسیری طی کند، دستگاه سرد کننده و سیستمی که مواجه با چنین چرخه ای شود، سیستم سرد کنندگی تبرید مینامند. در هر سیستم تبرید هدف گرفتن بیشترین مقدار گرما از منبع سرد با صرف کمترین کار ممکن (کمترین مصرف انرژی) است.
اجزای سیکل تبرید
کمپرسور: با مصرف انرژی الکتریکی، گاز مبرد را از اواپراتور مکش میکند و سپس آن را فشرده ساخته و وارد کندانسور مینماید. کمپرسور ها با توجه به ظرفیت و اقلیم و نوع دستگاه دارای انواع مختلفی هستند که در کولر گازی به طور معمول ار نوع روتاری، پیستونی و اسکرال مورد استفاده قرار میگیرد.
کندانسور: برای دفع گرمای جذب شده در اواپراتور و گرمای حاصل از تراکم مبرد در کمپرسور از کندانسور استفاده میشود.
شیر انبساط: دستگاهی است که موجب کاهش فشار مبرد مایع و پایین آوردن دمای اشباع مبرد میشود.
اواپراتور: با جذب گرمای محیط که موجب تبخیر مبرد درداخل آن میشود، باعث میشود حرارت از محیط سرد و از محصولات موجود در محیط گرفته شود.
ظرفیت کولر گازی بر حسب Btu/hr بیان میشود که (British Thermal Unit) واحد اندازه گیری انرژی گرمایی در تاسیسات برودتی و حرارتی است. در تعریف هر BTU میزان گرمایی است که دمای یک پوند آب را در فشار یک اتمسفر به میزان یک درجه از 60 درجه فارنهایت به 61 درجه فارنهایت برساند.
انواع کوار گازی

کولر گازی پنجره ای
مجموعه ای یک تکه است که همه اجزای سیکل تبرید در آن قرار میگیرد و جزو ابتدایی ترین نوع کولرگازی است و به دلیل آنکه نیمی از دستگاه باید در محیط داخل و نیمی دیگر در محیط بیرون و در مجاورت هوای آزاد قرار میگیرد و معمولا در محل پنجره نصب میشود، به کولر گازی پنجره ای معروف هستند.
کولر گازی پنجره ای
کولر گازی پرتابل
ساختمانی کاملاً مشابه کولر گازی پنجره ای دارد، با این تفاوت که قابل حمل بوده و در محل خاصی نصب نمیشود. در همه این کولر ها باید هوای کندانسور از طریق لوله پلاستیکی قابل انعطاف به بیرون هدایت شود و موارد استفاده این دستگاه بیشتر در فضاهای کوچک و اتاقکها است.
کولر گازی پرتابل
کولر گازی اسپلیت
کولر گازی اسپلیت یک چرخه تبرید تراکمی را به دو قسمت تقسیم کرده و یک قسمت آن در داخل محیط ساختمان و دیگری در بیرون از ساختمان و در هوای آزاد نصب میشود. با این کار قسمت پر سرو صدای سیکل یعنی کمپرسور، به بیرون از محیط ساختمان منتقل شده و تنها قسمت اواپراتور که وجود آن در داخل محیط ضروری است. در داخل قرار میگیرد.
انواع کوار گازی اسپلیت
اسپلیت دیواری (Wall Mounted)
تنوع ظرفیتی از 9000 تا 36000 BTU/h شامل میشوند و در بعضی مدل ها دارای کمپرسور اینورتر با کمترین میزان مصرف میباشند. در این نوع اسپلیت پنل داخلی یا همان اواپراتور بر روی دیوار نصب میشود و به همین دلیل به نام اسپلیت دیواری شناخته میشوند.
کولر گازی اسپلیت
داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی (Duct)
در نوع داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی، یونیت داخلی در داخل سقف کاذب قرار میگیرد و نیاز به یک سیستم کانال کشی برای توزیع هوای مطبوع است. از مزایای این نوع اسپلیت عدم اشغال فضای دیوار، امکان تعبیه کویل آبگرم در یونیت داخلی و کم شدن تعداد کندانسور ها است.
اسپلیت ایستاده (Standing)
کولر گازی اسپیلت ایستاده دارای دستگاه داخلی و بیرونی بوده و کاملا مشابه اسپیلت ساده است. تنها تفاوت این سیستم با سیستمهای دیگر در این است که طراحی دستگاه داخلی این سیستم، مخصوصا فن آن، برای فضاهای بزرگ مانند سالن ها، اداره جات و مساجد مناسب بوده و پرتاب باد این دستگاه بیشتر از دستگاههای قبلی است.
اسپلیت ایستاده

انوع مختلفی از اسپلیت ایستاده ساخته میشود، در بعضی از انواع آن خروجی هوا دستگاه از نوع کانالی بوده و توزیع هوا توسط سیستم کانال است و در برخی دیگر کمپرسور نیز در داخل دستگاه داخلی قرار میگیرد و دستگاه بیرونی فقط شامل کندانسور است.
ظاهراً این دستگاه شبیه یک یخچال یا کمد مرتفع است و به دلیل ظاهر آن و ایستایی آن بر روی زمین آن را اسپلیت ایستاده یا کابینتی مینامند.
اسپلیت سقفی زمینی (Floor Ceiling)
در اسپلیت سقفی زمینی یونیت داخلی هم بصورت زمینی کنار دیوار قرار بگیرد و هم بصورت خوابیده به سقف قابل نصب است.
اسپلیت سقفی زمینی
اسپلیت کاستی (Cassette)
اسپلیت کاستی در داخل سقف کاذب قرار میکیرد و از وسط مکش و از چهار جهت دهش هوا دارد و معمولا دارای کاربری تجاری و اداری است و برای مکان هایی دارای ارتفاع سقف بیشتر از حد معمول مورد استفاده قرار میگیرد .
اسپلیت کاستی
گالری تصاویر محصول
تصاویر
بیشتر